+90 506 140 14 04  
Vergilendirme: 2024 Finans Kanununun yeni özellikleri ve zorlukları

Vergilendirme: 2024 Finans Kanununun yeni özellikleri ve zorlukları

Vergilendirme: DGI patronuyla 2024 Mali Kanununun yeni özellikleri ve zorlukları

2024 Mali Kanunu hangi yeni özellikleri getiriyor ve uygulanmasıyla ilgili zorluklar nelerdir? Geçtiğimiz perşembe günü Kazablanka'da “La Vieéco” tarafından “Vergilendirme: 2024 için yeni özellikler ve gelecek zorluklar” temasıyla düzenlenen konferans-tartışmalar döngüsünün bu yılki ilk baskısında bu iki ana soru yanıtlanmaya çalışıldı.

2024 Maliye Kanunu'nun öngördüğü vergi hükümleri arasında, yaygın olarak tüketilen bazı temel ürünlerde KDV istisnası da yer alıyor. Danışmanlar Meclisi Finans Komisyonu başkan yardımcısı Réda Lahmini'ye göre "amaç, bu muafiyeti mümkün olduğunca çok sayıda temel ürünü kapsayacak şekilde genişletmektir". Sayın Lahmini, 15 Şubat Perşembe günü Kazablanka'da, "La Vieéco" tarafından "Vergilendirme: 2024 için yeni özellikler ve gelecekteki zorluklar" konulu bu yıl düzenlenen konferans-tartışma döngüsünün ilk baskısında konuştu. Bay Lahmini, amacının önce Kovid-19'un, ardından Ukrayna'daki olayların yarattığı hammadde artışının etkisini hafifletmek ve "Faslıların satın alma gücünü desteklemek" olan bir önlem olduğunu açıklıyor.

KDV borçları: sorun çözüldü!

Yeminli Mali Müşavirler Düzeni Ulusal Konseyi Vergi Komisyonu başkanı Mohamed Samir Bennis'e göre, vergi reformuna ilişkin çerçeve kanunun hedeflerinden biri tarafsızlıktır. Tarafsızlıktan bahsettiğimizde sistematik olarak KDV'yi hedefliyoruz ve oran farklılığına bağlı bir engelden bahsediyoruz. Bu da yapısal kredi durumları yaratır (KDV, editörün notu). Bay Bennis şöyle açıklıyor: "KDV kredileri konusunda, bu durumlardan kaçınmak için yukarı yönde hareket etmeliyiz." Nasıl ? “İlk olarak teşvikleri rasyonelleştirerek. Sonra da bu durumun temelindeki muafiyetleri sınırlayarak” diye yanıtlıyor.

Vergiler Genel Müdürlüğü (DGI) genel müdürü Younes Idrissi Kaïtouni, her halükarda "bu konu artık bir sorun teşkil etmiyor" diye güvence veriyor. “Yıllık olarak geri ödediğimiz miktar, biriken stoktan daha fazladır. Biz de 2-3 yıllık bir dönemden 3 aylık bir döneme geçtik. Bir KOBİ geçerli bir dosya ibraz ederse, çekini bir hafta içinde tahsil edebilir” diye temin ediyor DGI'nın patronu. Bay Lahmini şöyle yanıtlıyor: "DGI'nın tüm yöneticilerine, il ve bölge müdürlüklerine teşekkür ediyorum; oyunu oynadılar - çünkü sayaç sıfırlandı." Ulusal Konseyin Vergilendirme Komisyonu başkanı, bu dosyaların işlenmesindeki bu "genel" değişkenliğe rağmen, "belirli durumlar için" çaba gösterilmesi gerektiği gerçeğinin varlığını sürdürdüğünü düşünüyor. muhasebeciler, bu dosyaların işlenmesinde mükemmelliğe ulaşmak ve DGI ile ortakları arasındaki güveni güçlendirmek.

Bu güveni güçlendiren bir diğer faktör ise Sayın Idrissi Kaïtouni'nin belirttiği gibi "DGI'nin kaliteyi öncelik olarak belirleyen 2024-2028 stratejik planıdır". Ve şunu da eklemek gerekir ki, “Bu nitelik, vergi mükellefiyle olan ilişkimizi sakin bir şekilde değerlendirmemize olanak sağlıyor”. DGI Genel Müdürlüğü, bu stratejik planın 6 sütuna dayandığını hatırlatıyor; bunlardan ilki, tam mali potansiyelin harekete geçirilmesinin güçlendirilmesidir. Ve vergi mükellefinin deneyimine tam özerklik getirilmesi gerektiğinin yanı sıra, Bay Idrissi Kaïtouni şöyle devam ediyor: "Vergi sistemi aynı zamanda açık ve tanımlanmış süreçler ve kalite standartları ile adil ve hakkaniyetli, insan ve kararlı kaynaklara sahip olmalıdır. Son kaldıraç ise bize sunabilecekleri her şeyi içeren yeni teknolojilerdir.”

Uyuşmazlıklara ilişkin yeni sistem: hiyerarşik tahkimi kurumsallaştırın

DGI stratejik planı, vergi uyuşmazlıklarının çözümü için alternatif bir uzlaşma yöntemi sunmaktadır. Bay Bennis, "Bu sistem aracılığıyla bir anlaşmazlığın sonucunun, vergi idaresi düzeyindeki hiyerarşinin müdahalesi yoluyla elde edildiğini hayal ediyorum" dedi. Bu tür cihazlar uzun, maliyetli ve tehlikeli prosedürlerden kaçınmayı mümkün kılar. DGI için neden önemlidir? Bay Idrissi Kaïtouni, bunun "hiyerarşik tahkimi kurumsallaştırmayı mümkün kıldığını" söylüyor. Ve şunu da eklemek istiyoruz: "Resmileştirilmiş bir temelde ve tüm DGI ekipleri tarafından dikkate alınan bu dostane uzlaşma yolunu desteklemek istiyoruz". DGI'nın başkanı ayrıca şu anda "vergi kontrolü ve tabanın kontrolü arasında bölünmüş doğrulamayı yürüten yaklaşık bin kişinin bulunduğunu" hatırlattı. Dünyanın hiçbir ülkesinde tüm vergi mükelleflerini denetleyecek kadar denetçi bulunamaz. Ve "kontrol yoluyla geri kazandığımız tüm paranın KDV kredilerinin geri ödenmesine gittiğini" belirtmek.

Vergi kaçakçılığı ve kaçakçılığı: daha etkili önlemler

Bu Maliye Kanunundaki belirli sayıda hüküm için oylamanın amacı vergi kaçakçılığı ve kaçakçılığıyla mücadele etmektir. Örneğin, KDV konularında CGI tarafından sağlanan beyan ve ödeme yükümlülüklerinin ihlali durumunda şirket yöneticilerinin dayanışma ilkesinin kurumu olan Danışma Odası'ndaki Finans Komisyonu başkan yardımcısını hatırlatıyor. Sorunun vergi tabanının küçültülmesi ve az sayıda vergi mükellefi etrafında yoğunlaşması olduğunu hatırlatarak, "dolayısıyla bu nüfus üzerindeki vergi baskısı ve vergi kontrolünün güçlendirilmesi" diye açıklıyor. Ona göre amaç bu tabanı genişleterek baskıyı azaltmak. Sayın Lahmini'nin bahsettiği vergi kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik tedbirlere bir diğer örnek ise bireylerin tüm vergi durumlarının incelenmesidir. Ve şunu da eklemek gerekir ki, "öncelikle bu dolandırıcılarla mücadele etmeden kayıt dışı sektörle mücadele edemeyiz". Ancak "iyi vergi mükellefleri üzerindeki vergi baskısını azaltmalıyız" diye ısrar ediyor. Ayrıca DGI patronu, vergi otoritelerinin yeni stratejik planının en önemli hedeflerinden birinin sağlıklı davranışları pekiştirmek, olmayanları ise değiştirmek olduğunun altını çiziyor.

Vergi tabanını genişletmek için: daha fazla ulusal şampiyon yaratın!

Fas'ın "ekonomimizi genişletmek ve geliştirmek için KOBİ'lerden ve VSE'lerden oluşan eksiksiz bir ekosistem yaratacak" daha fazla ulusal şampiyona ihtiyacı var. Özellikle de Krallık'taki 300.000 şirketten 200.000'inin atıl durumda olduğunu biliyorsak, diye hatırlıyor Sayın Lahmini. Geri kalanlardan sadece 143 şirket yıllık 100 milyon DH'nin üzerinde kâr elde ediyor. Bu sayının 1.000 veya 2.000'e çıkarılması ekonomimizin büyümesine ve Devlete daha fazla vergi geliri sağlanmasına olanak tanıyacaktır" diye umuyor. Bu nedenle “büyük” vergi mükellefleri yaratmak, bu zorluğun üstesinden gelmenin “Çözüm”ü olarak konumlandırılıyor.

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *