+90 506 140 14 04  
Fas, Şili'den 400 milyon yıl öncesine ait 117 nadir fosili iade aldı

Fas, Şili'den 400 milyon yıl öncesine ait 117 nadir fosili iade aldı

Fas, Şili'den 400 milyon yıl öncesine ait 117 nadir fosilleri iade aldı

Yaklaşık 400 milyon yıllık Fas kökenli 117 parça nadir fosil, Şilili yetkililer tarafından Santiago'da düzenlenen bir törenle Fas'a teslim edildi. Paleontolojik parçalara 2017-2022 yılları arasında Şili gümrükleri tarafından el konuldu.

Fas kökenli fosiller Pazartesi günü Şili'nin ulusal miras servisi müdürü Nelida Pozo Kudo ve Şili gümrük müdür yardımcısı José Luis Castro Montecinos tarafından temsilcilerin huzurunda Fas'ın Santiago büyükelçisi Kenza El Ghali'ye teslim edildi. Dışişleri ve Kültür daireleri ile gümrük ve güvenlik hizmetleri.

Şili Milli Kütüphanesi'nde düzenlenen törende Pozo Kudo, Fas ile Şili arasındaki işbirliğinin, bilimsel değeri yüksek fosillerin korunması da dahil olmak üzere birçok alanı kapsadığını vurgulayarak, Fas kökenli bu fosillerin Şili gümrükleri tarafından ele geçirilip iade edilmesinin gerekli olduğunu kaydetti. Krallığa verilen bu karar, iki ülkenin uluslararası hukuka uygun olarak kültürel varlıklara yasadışı erişime karşı mücadeledeki kararlılığının açık bir örneğidir.

Bu vesileyle, Şili Ulusal Anıtlar Konseyi teknik sekreteri Irwin Brevis, "400 milyon yıllık bu mirasın kurtarılmasına (...) ve abartısız, onun uzun geçmişinin çok daha eskilere dayandığına" katkıda bulunmaktan memnun olduğunu söyledi. kıtaların oluşumundan ve dolayısıyla Şili ve Fas'ın yaratılmasından çok önce, yani gezegenin bugün bildiğimiz haline gelmesinden çok önce.

Brevis ayrıca, "farklı kurumlar arasındaki koordinasyon ve ortak çalışmanın ve uluslararası işbirliğinin meyve verdiğini ve bugün bu fosil parçalarını Fas Krallığı'na iade etmemize olanak sağladığına" ikna olduğunu söyledi.

Fas büyükelçisi ise, Fas kökenli bu mirasın restore edilmesi amacıyla son beş yılda gösterdikleri yakın işbirliğinden dolayı Şili yetkililerine teşekkürlerini sunarak, "birkaç milyon yıl öncesine ait antikalar ve fosil parçalarının kaçakçılığının arttığını" kaydetti. belki de uyuşturucu kaçakçılığından daha kötüdür.”

Kenza El Ghali, bu yasa dışı uygulamaların faillerine karşı ağır yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunduktan sonra, "bu fosillerin nihayet asıl vatanları olan Fas'a geri dönmesinden ve kaynağa dönmekten daha güzel ne olabilir" den duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Bu vesileyle Faslı diplomat, Şili ile Fas'ı birçok alanda birleştiren tarihi bağlara ve samimi dostluğa övgüde bulunarak, bu ilişkilerin daha iyi bir gelecek vaad ettiğine olan inancını dile getirdi.

Bu paleontolojik eserlerin Fas'a teslim töreninden önce, Fas Krallığı Milli Kütüphanesi (BNRM) ile Şili Milli Kütüphanesi arasında belgesel mirasa ilişkin bir işbirliği anlaşması imzalandı.

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *