+90 506 140 14 04  
Giyim: Fas, ihracatındaki düşüşe rağmen ABnin 8inci tedarikçisi konumunu koruyor

Giyim: Fas, ihracatındaki düşüşe rağmen ABnin 8inci tedarikçisi konumunu koruyor

Giyim:

Fas, ihracatındaki düşüşe rağmen AB'nin 8'inci tedarikçisi konumunu koruyor

2023, Faslı giyim ihracatçıları için nispeten zor bir yıl olmaya devam ediyor. Ana pazarları olan Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan teslimatlar, 2021'de yıllık yüzde 24, 2022'de ise yüzde 19,6 artış gösterdikten sonra, Eylül ayı sonunda 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 15,3 düşüş gösterdi. 1,93 milyar euro. Avrupa-Akdeniz Tekstil-Giyim Liderleri Birliği'nin (Cedith) yayınladığı son rakamlardan ortaya çıkan şey budur. Bu gelişmeye rağmen Fas, AB'nin sekizinci giyim tedarikçisi olma konumunu koruyor.

Genel olarak, Avrupa Birliği'nden giyim ithalatı Eylül ayı sonunda sert bir düşüşle 63,51 milyar avroya geriledi; bu, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %14,1'lik bir düşüş. Cedith'in başkanı Jean-François Limantour şöyle açıklıyor: "Bu durum şaşırtıcı değil ve giyim tüketimini baskılayan yüksek enflasyonun damgasını vurduğu kasvetli bir ekonomik ortamda Avrupa giyim pazarının durgun durumunu yansıtıyor."

Bu uzmana göre, Tunus hariç tüm büyük tedarikçilerin AB'ye, özellikle de ilk 3'e (Çin (%-20,2), Bangladeş (%-17,7) ve Türkiye (%-12,7) ihracatlarında önemli düşüşler olduğu görülüyor. Akdeniz yakasında ise Fas ve Türkiye'nin aksine Tunus yüzde 7,1 oranında büyüme gösteriyor. Limantour, "Bu performans bir tesadüfün sonucu değil, Avrupalı ​​tüketicilerin belirli bir canlılıkla kıyafet satın almaya devam ettiği tek niş olan yüksek/orta aralıktaki konumlandırmanın sonucudur" diye inanıyor.

Bu segment iyi gidiyor çünkü çoğunlukla artan fiyatlar karşısında bu tür bütçe kısıtlamaları olmayan varlıklı tüketicilere yönelik. Böylece Tunus, katma değeri Asyalı üreticilerin üç katına eşdeğer, Türkiye ve Fas'tan ise yüzde 30 daha yüksek katma değere sahip giysiler üretip Avrupa'ya ihraç ediyor ve bu da ona, düşük fiyatların sıkıştırıldığı bu enflasyon döneminde belirleyici bir rekabet avantajı sağlıyor. -son pazar ve daha da fazlası orta sınıf. Limantour, "Bu döngüsel durumun ötesinde, 2023'te Avrupa'nın giyim ithalatının Kovid öncesine göre çok az yüksek olduğunu ve Çin, Kamboçya ve Fas gibi bazı tedarikçilerin henüz 2019'daki gelir düzeyinde bile olmadığını gözlemleyeceğiz" diyor.

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *