+90 506 140 14 04  
Fas, küresel sahnede

Fas, küresel sahnede

Orta gelirli ülke: Fas, küresel sahnede daha iyi konumlanma mücadelesinde ön saflarda yer alıyor

Fas, 5 ve 6 Şubat'ta Rabat'ta orta gelirli ülkelerle ilgili Yüksek Düzeyli Konferansa ev sahipliği yaparak, orta gelirli ülkelerin küresel sahnede daha iyi bir konumlanma ve orta gelirli ülkelerin daha iyi tanınması için verdikleri mücadelede ön saflarda yer almayı seçti. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmadaki rolleri. Rabat Deklarasyonu'nun kabul edildiği bu etkinliğin ardından düzenlenen basın toplantısında Nasser Bourita, artık tek bir sesle konuşmak ve güncel zorluklarla ilgili küresel tartışmalarda kendilerini teklif gücüyle sunmak isteyen bu ülkelerin hedeflerini açıkça ifade etti. Fas diplomasisinin başkanı, "Bu orta gelir tuzağından kurtulabilmeleri ve ekonomilerini işgücüne dayalı ucuz bir model yerine inovasyon ve üretkenliğe dayalı bir modele doğru geliştirebilmeleri için bu ülkelere eşlik edilmeli ve desteklenmeli" dedi.

Orta gelirli ülkeler, insani gelişme, iklim değişikliği veya kalkınmanın finansmanı gibi güncel konulara yönelik bölgesel ve uluslararası toplantılar ve etkinlikler sırasında tek bir ekip olarak hareket etmeyi planlıyor. Bay Bourita, üst düzey bakanlar konferansının çalışmalarını onaylayan Rabat Deklarasyonu'nun bu ülkelere, onların özelliklerini ve beklentilerini dikkate alarak belirli bir statü tanımayı amaçladığını vurgulayarak, kendisini bu terimlerle ifade etti. onları büyük bir gelişmekte olan ülke grubunun basit bir kısmıyla sınırlandırıyorlar.

"Birleşmiş Milletler Bölgesel Ekonomik Komisyonlarının bakanları ve üst düzey temsilcilerinin, özellikle de ESCWA Genel Sekreteri, ECA Yönetici Sekreter Yardımcısı ve UNCTAD Genel Sekreter Yardımcısının bu konferansa katılımı, bu Fas girişimine sağlanan desteği göstermektedir." Bakan, "Rabat'taki bu toplantının hem katılım hem de fikir alışverişi ve sonuçlar açısından her açıdan başarılı olduğunu" ifade etti.

Rabat Deklarasyonu orta gelirli ülkelerin eylemleri için referans belge görevi görecek

Orta gelirli ülkelerin gelecekteki eylemlerine ilişkin Sayın Bourita, dağıtılacak ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile çeşitli uluslararası ve bölgesel kuruluşlara gönderilecek olan Rabat deklarasyonunun artık bir referans belgesi olarak hizmet vereceğini belirtti. New York'ta Fas'ın başkanlığını yaptığı bu ülkeler grubunun, şartlarını gerçeğe dönüştürmeyi üstleneceğini bilerek, faaliyetleri için.

“İlerleme kaydeden orta gelirli ülkelerin cezalandırılmaması esastır”

Ayrıca Dışişleri Bakanı, ilerleme kaydeden orta gelirli ülkeleri cezalandırmamanın esas olduğunu ve bu ülkelerin, kaydettikleri ilerleme ve takip etmeleri gereken hedeflerle orantılı finansmana erişebileceklerini açıkça belirtti. sosyo-ekonomik gelişimleri. "Bu orta gelir tuzağından kurtulabilmeleri ve ekonomilerini işgücüne, ucuz işe dayalı bir model yerine inovasyon ve üretkenliğe dayalı bir modele doğru geliştirebilmeleri için bu ülkelere tam olarak eşlik edilmeli ve desteklenmelidir" diye açıkladı. Ve Rabat Deklarasyonu'nun, bu grubun (orta gelirli ülkelerden oluşan) öneri ve müzakere gücü olabilmesi, uluslararası örgütler bünyesinde, bölgesel ve nezdinde tek ses olarak konuşabilmesi için yapılanmasını duyurduğunu açıklamıştı.

Bakan, bu grubun "uluslararası toplumun ana hedeflerine ulaşmada başarılı olup olmadığını ölçmemize olanak sağlayan termometre olduğunu" söyledi. “Uluslararası toplum, bu kategorideki ülkelerin harekete geçmesi olmadan Binyıl Kalkınma Hedeflerine asla ulaşamayacaktır. Bu ülkelerin katkısı olmadan uluslararası toplum enerji geçişinde asla başarılı olamayacak” diye konuştu. Bay Bourita şu sonuca varıyor: "Bu ülkeler, bir bakıma, uluslararası toplumun ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak için yapmak istediği her türlü eylemin lokomotifidir."

Değişen dünyada orta gelirli ülkelerin kalkınma zorluklarına çözümler” teması altında düzenlenen bu Yüksek Düzeyli Bakanlar Konferansı, Fas Krallığı'nın Orta Gelirli Ülkeler Dostları Grubu başkanlığının bir parçasıdır. 2023'ten bu yana düzenlediği Birleşmiş Milletler'in, Majesteleri Kral VI. Muhammed'in ileri görüşlü vizyonu altında, gelişmekte olan ülkelerin çıkarları lehine savunuculuğunun sürekliliği içinde, aktif ve birlik yanlısı olduğunu ifade etti.

Kaynak: https://lematin.ma/nation/rabat-accueille-la-conference-sur-les-pays-a-revenu-intermediaire/212409

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *