+90 506 140 14 04  
Yeşil hidrojen: Falcon Capital Dakhla nın Beyaz Kumullar projesine yönelik hedefleri

Yeşil hidrojen: Falcon Capital Dakhla nın Beyaz Kumullar projesine yönelik hedefleri

Yeşil hidrojen: Falcon Capital Dakhla'nın "Beyaz Kumullar" projesine yönelik hedefleri

Fas'ın, özellikle Dakhla bölgesindeki enerji ortamı, Falcon Capital Dakhla liderliğindeki "Beyaz Kumullar" girişiminin öngörülen ilerlemeleri sayesinde temel bir dönüşüme doğru şekilleniyor. Falcon Capital Dakhla'nın başkanı Majid Slimani bu röportaj sırasında, bu yaklaşımın Majesteleri Kral Muhammed VI'nın Fas'ı yeşil enerji sektöründe küresel ön sıralara yerleştirmeye yönelik vizyoner stratejisiyle mükemmel bir şekilde tutarlı olduğunu söyledi. Sayın Slimani'ye göre bu proje, Fas'ı yeşil enerji alanında küresel bir öncü olarak konumlandırmayı amaçlıyor. 2 milyar dolarlık ilk yatırımla Dakhla'da bulunan bu yeşil hidrojen tesisinin, bölge için umut verici ekonomik fırsatlar sunarken aynı zamanda büyük bir çevre perspektifinin parçası olduğunu açıklıyor.

Falcon Capital Dakhla'nın HDF Enerji ile ortaklaşa yürüttüğü “White Dunes” projesine ilişkin ana hedefleri ve uzun vadeli vizyonu nelerdir?

Majid Slimani: Faslı Falcon Capital Dakhla şirketi tarafından yürütülen "Beyaz Kumullar" projesi, Majesteleri Kral Muhammed VI'nın Fas'ı yeşil enerji alanında küresel bir öncü olarak konumlandırmaya yönelik avangart vizyonunun bir parçası. Falcon Capital Dakhla, yeşil enerji lideri HDF Energy ile ortaklaşa Dakhla bölgesinin kalbinde, ilk aşaması 2 milyar dolar değerinde bir yatırımla yeşil hidrojen üretim tesisi kurmayı planlıyor.

White Dunes bu nedenle, Krallığın temiz enerjideki 14 yıllık deneyiminden yararlanarak ve aynı zamanda yenilik ve yatırıma olanak sağlayan bir ekosistemden yararlanarak kendisini Fas'taki yenilenebilir enerji sektöründe örnek bir operatör olarak konumlandırmayı hedefliyor.

HDF Energy ile olan bu stratejik ortaklığın Falcon Capital Dakhla'nın yenilenebilir enerjiler alanındaki hedeflerini nasıl güçlendirdiğini bize açıklayabilir misiniz?

Her şeyden önce HDF Energy, hidrojen altyapısının geliştirilmesi ve güçlü yakıt hücrelerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmış tanınmış bir oyuncu ve bu nedenle bu alandaki uzmanlığı bizi doğal olarak bize açık görünen bir ortaklığa doğru itti. Bu birleşmede HDF Enerji, White Dunes sermayesinin %10'uyla projeye ortak geliştirici olarak müdahale ederek, yüksek kaliteli yeşil hidrojen üretimi arayışındaki konumumuzu güçlendiriyor. Falcon Capital Dakhla ile yapılan işbirliği bu nedenle iki tamamlayıcı kuruluş arasındaki mükemmel sinerjiyi temsil ediyor ve Fas'ta dünyadaki en rekabetçi yeşil hidrojenden birinin üretilmesini mümkün kılıyor.

“Beyaz Kumullar” projesi, kamu yetkililerinin Fas'ı yeşil enerji alanında küresel bir öncü olarak konumlandırma vizyonuna nasıl katkıda bulunacak?

Fas'ı küresel yeşil hidrojen haritasında konumlandırmaya yönelik avangard vizyon her şeyden önce Kraliyet yönelimidir. Majesteleri Kral VI. Muhammed tarafından 2009 yılında ülkenin esasen yenilenebilir enerjilere ve enerji verimliliğinin geliştirilmesine dayanan yeni enerji stratejisinin başlatılmasından bu yana, operasyonel ve teşvik edici bir “Fas Teklifi”nden bahsediyoruz. Henüz hiçbir ülkenin yeşil hidrojen ihraç etmediği ve pazarın çok talepkar olduğu göz önüne alındığında, Krallığın bu hedefe ulaşmak için varlık sıkıntısı çekmediği söylenmelidir. En son küresel araştırmalar, Fas'ı 2030'da yeşil hidrojen ihracatçısı olarak görüyor ve White Dunes, hem yerel pazar hem de ihracat için dünyadaki en rekabetçi yeşil hidrojenden birini üreterek sahnenin bir parçası olmayı hedefliyor.

Projenin ön tasarımının temel unsurları nelerdir ve Dakhla bölgesindeki çevresel ve sosyal etki çalışmalarını nasıl yönettiniz?

White Dunes projesini başlatmadan önce fizibilite çalışmasına neredeyse iki yıl harcadık. Son iki yılda projenin ön tasarımını ve toplam 150.000 ha'lık projelendirilmiş alanın aşamalı olarak tanımlanmasını başardık. Bu tasarım, özellikle bölgedeki fauna ve floranın hassas alanlarını belirlemek amacıyla bir ölçüm direğinin kurulması ve bir ön çevresel ve sosyal etki çalışmasının uygulanması sayesinde elde edilmiştir. White Dunes projesinin rüzgar ve güneş çiftliği, deniz suyu tuzdan arındırma istasyonu ve elektrolizörlerin inşasını ve geliştirilmesini içeren ilk aşaması, küresel yatırımın 1/5'i ile finanse edilecek.

White Dunes projesi için neden Dakhla bölgesi seçildi? İstisnai özellikleri nelerdir ve bu projenin Dakhla'nın yerel ve uluslararası sosyo-ekonomik kalkınmasına etkisi ne olacak?

Bilmelisiniz ki, Dakhla bölgesi güneş ışığı ve 100 metre yükseklikte ortalama 10 m/s rüzgar hızı gibi önemli avantajlara sahip olup, enerji üretimi açısından “Sınıf I” rüzgar türbini sahaları arasında yer almaktadır. Dakhla aynı zamanda bir merkez ve aynı zamanda Fas, Afrika ve Atlantik yakası arasındaki bağlantıdır. Dakhla'ya yatırım yapmak, tüm bu önemli varlıklardan yararlanmak anlamına gelir, ancak aynı zamanda çok dinamik bir bölgeden ve Devletin büyümesinin motorlarını oluşturan yüksek katma değerli sektörleri desteklemeyi amaçlayan iddialı sektörel stratejisinden yararlanabilmek anlamına da gelir. bölge. Dolayısıyla White Dunes, bir enerji projesinin basit çerçevesinin çok ötesine geçen ve bu anlamda sadece Fas'ta ve uluslararası alanda yeşil enerjinin geleceğinin şekillendirilmesine katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda Dakhla bölgesine de fayda sağlayacak bir projedir. Dakhla bölgesinin kalkınmasına verilen önceliğin meyvelerini verdiğini açıkça görüyoruz. Bu arzu, çok sayıda yapılanma projesinin hayata geçirilmesinde somutlaşıyor ve yenilenebilir enerji üretimine yönelik muazzam potansiyel, istihdam yaratmayı ve yatırımcıları çekmeyi mümkün kılacak. Örneğin, toplam 150.446 hektarlık bir alana konuşlandıracağımız yeşil hidrojen üretim birimi, sonuçta 350 istihdam yaratılmasına karşılık geliyor.

White Dunes projesi kapsamında rüzgar, fotovoltaik ve elektrolizörlere yönelik spesifik enerji kapasitesi hedefleri nelerdir?

White Dunes projesi aracılığıyla, başlangıçta ve ilk aşamadan itibaren 2028'den itibaren 100.000 ton çok rekabetçi yeşil hidrojen üretmeyi planlıyoruz. Açıkçası, vizyonunda White Dunes, rüzgar enerjisinde 10 GW, 7 GW kapasiteye ulaşmayı planlıyor. fotovoltaik enerjide ve elektrolizörlerde 8 GW.

White Dunes projesi basit bir enerji projesinin ötesine nasıl geçiyor ve Fas'ta ve uluslararası alanda yenilenebilir enerjinin geleceğini şekillendirmeye nasıl yardımcı oluyor?

White Dunes, dünyadaki en rekabetçi yeşil hidrojenden bazılarını üreterek, temiz enerjide sürdürülebilirliğin ve yeniliğin sembolü olma tutkusunu somutlaştırıyor. Fas'ın yenilenebilir enerjilerde artık daha rekabetçi hale gelen enerji potansiyeli dikkat çekici. Yeşil hidrojenin kullanılması, enerji bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltmamıza, vatandaşların satın alma gücünü, endüstrilerimizin ve kamu hesaplarımızın rekabet edebilirliğini artırmamıza, aynı zamanda ülkemizin uluslararası konumunu sağlamlaştırmamıza olanak tanıyacaktır. Aslında Fas, yakın gelecekte Avrupa'ya elektrik veya hidrojen yoluyla yeşil enerji sağlanmasında temel bir rol oynayabilir, böylece bölgemizin jeopolitik dengelerini yeniden şekillendirebilir. Yeşil Yeni Anlaşma'da resmileştirilen 2050 yılında karbon nötrlüğüne ilişkin yeni Avrupa taahhütleri bu fırsatın önünü açıyor. Üstelik yakın zamanda Almanya'da yapılan bir araştırma, Fas'ı böyle bir enerji ortaklığının geliştirilmesi açısından dünyanın en iyi 5 ülkesi arasında sıraladı.

Bu projenin küresel ölçekte rekabetçi yeşil hidrojen üretimine nasıl katkı sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Bugün devletlerin yanı sıra özel şirketlerin de sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar 0'a veya 0'a yakın seviyelere düşürme yönünde küresel bir taahhüdü var ve bu, yeşil hidrojen olmadan yapılamaz. Uluslararası düzeyde Fas, yeni yeşil ekonomide ve özellikle hidrojen sektöründe yer alacak tüm varlıklara sahiptir ve bu, Fas ile Avrupa arasında enerji ortaklıklarının kurulması, örneğin teknoloji boyutlarının dahil edilmesi yoluyla başarılabilir. transfer, araştırma ve geliştirme ve endüstriyel gelişim. Projemizle ilgili olarak 2050 yılına kadar White Dunes üzerinden 1 milyon tonun üzerinde üretim yapmayı planlıyoruz ve hatta bu hedefe çok daha önce ulaşmayı umuyoruz.

Falcon Capital Dakhla'nın yenilenebilir enerji alanındaki diğer girişimlerinden ve bunların Fas'taki yerel toplulukların sürdürülebilirliğine olan etkilerinden bahseder misiniz?

Falcon Capital, White Dunes gibi büyük ölçekli yapılanma projeleriyle öncelikle Fas'a odaklanan bir şirket. Vizyonumuza göre bu modeli daha sonra Afrika'da da kopyalamayı umuyoruz. Yeşil hidrojen, Fas'ın yanı sıra Afrikalı ortakları için de faydalı olan sürdürülebilir bir kalkınma aracıdır. Faslı aktörlerin 2009 stratejisinin hayata geçirilmesinden bu yana edindiği uzmanlığın ve son 4 yılda köklü kırılmalar yaşayan teknolojik evrimin yeni bir durum yarattığını ve bunun da kendimizi diğer pazarlarda konumlandırmamıza olanak tanıyacağını bilmelisiniz.

White Dunes projesinin uygulanması sırasında beklediğiniz temel zorluklar nelerdir ve bunların üstesinden nasıl gelmeyi planlıyorsunuz?

Fas, yeşil hidrojenin gelişimine uygun gerçek bir ekosistem kurma sürecindedir. Bu ortam sayesinde, önemli zorlukların üstesinden gelebileceğiz ve örneğin, küresel talebin gelişimini desteklemek zorunda kalacak yeşil hidrojen, liman altyapısı ve gaz terminalleriyle Avrupa'ya hizmet etmek üzere Fas'tan geçmesi gereken gelecekteki boru hattından faydalanabileceğiz. . . Şu an için zorluk su tedariğinde yatıyor ve soru her geliştiricinin kendi tuzdan arındırma projesini geliştirip geliştiremeyeceği veya ortak bir stratejiden yararlanıp yararlanamayacakları.

Eğitim programları, iş yaratma veya yerel eğitime destek gibi toplumsal kalkınma girişimlerini projeye entegre etme planları var mı?

White Dunes projesinin lansmanı öncesi fizibilite çalışması sırasında sosyal etki çalışmasını da gerçekleştirdik. Bu nedenle, projemizden yerel topluluklara fayda sağlamak ve kârın bir kısmını onlara ödemek amacıyla bir sosyal plan geliştirmek için buna güveneceğiz. Bu ödeme eğitim, öğretim ve altyapı inşaatı yoluyla yapılacaktır.

Bu projede kullanılan teknolojinin ne kadar yenilikçi olduğunu ve yenilenebilir enerji alanındaki diğer benzer girişimlerden nasıl farklılaştığını anlatabilir misiniz?

Rüzgar ve güneş enerjisi için yenilenebilir enerji teknolojisi bugün oldukça standart bir teknolojidir ancak yenilik elektrolizörler düzeyinde gerçekleşecektir. Bu konuda ortağımız HDF Energy'nin uzmanlığına ve bilgi birikimine güveniyoruz.

Dakhla bölgesinde “White Dunes” projesinin başarısını ve kurulumunu sağlamak için yerel yetkilileri, kuruluşları ve paydaşları dahil etmeyi ve onlarla nasıl çalışmayı planlıyorsunuz?

Bunu zaten yapıyoruz çünkü projenin başlangıcından bu yana tavsiye ve desteklerinden yararlanmak için yerel yönetimlere ve tüm paydaşlara başvurduk. Ayrıca Dakhla bölgesi valisine, Aousserd vilayetinin valisine, Bölgesel Yatırım Merkezi müdürüne, yerel ve bölgesel seçilmiş yetkililere ve tüm bölge müdürlerine desteklerinden dolayı teşekkürlerimi yinelemek istiyorum.

Fas'ın küresel yenilenebilir enerji sahnesindeki işbirliği ve konumu açısından bu projenin bölgesel ve uluslararası ölçekte jeopolitik ve ekonomik etkisine ilişkin perspektifleriniz nelerdir?

Majesteleri Kral Muhammed VI'nın aydınlanmış Vizyonu altında, Fas'ın güney eyaletleri giderek önemli bir Afrika merkezi haline geliyor. Bu illerden, yararlandıkları çeşitli varlıkları birleştirerek yerel kalkınma projelerinin tasarımı ve uygulanmasında yenilik yapmaları istenmektedir. Dahası, güney illerinin potansiyeli muazzamdır ve uzmanlar tarafından yenilenebilir enerjilere ve özellikle yeşil hidrojene yatırım yapma açısından ilk 3 küresel destinasyon arasında sıralanmaktadır. Fas'ı uluslararası yenilenebilir enerji sahnesinde konumlandıracak büyük ölçekli projeler geliştirmek için güney eyaletlerinde giderek daha fazla şirketin kurulduğunu görüyoruz. Avrupa'yı Afrika'ya ve dünyanın geri kalanına bağlayacak bir merkez konumunda olan bu bölgelerdeki kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak için White Dunes aracılığıyla da katkı sağlıyoruz ve vermeye devam edeceğiz.

Kaynak; https://lematin.ma/nation/hydrogene-vert-les-ambitions-de-falcon-capital-dakhla/201900

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *