+90 506 140 14 04  
Yeşil Nesil 2020-2030 başarısını kanıtlıyor

Yeşil Nesil 2020-2030 başarısını kanıtlıyor

Muhammed Sadiki'ye göre tarım bir milyar metreküpten az su tüketiyor

2021 yılında tarımsal faaliyetlerde 3 ile 5 milyar metreküp arasında su tüketildi. Tarım ve Denizcilik Balıkçılık Bakanı Muhammed Sadiki'ye göre bu yıl sadece yaklaşık bir milyar metreküpe düşen bir seviye.

20 Kasım Pazartesi günü Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen sözlü soru oturumu sırasında sorulan bir soruya yanıt olarak bakan, Fas'ın tarımsal üretiminin halihazırda 3 ila 4, hatta 5 milyar metreküp yerine bir milyar metreküpten daha az su kullandığını belirtti. “Yeşil Fas Planı” ve “Yeşil Nesil” stratejileri sayesinde.

Tarım ürünleri fiyatlarındaki artışla ilgili olarak, mevcut durumun olağandışı olduğunu kabul eden bakan, bu gözlemi yıllarca süren kuraklık ve tohum fiyatları üzerinde baskı yaratan küresel krizler ve azotlu gübrelerdeki artışla açıkladı.

Ayrıca yerel pazarın normal ve sürekli arzı ve daha önce mahsulleri tahrip eden hastalıkların yokluğu konusunda güvence vermeye çalıştı; bu da ona göre "Fas Yeşil Planı" ve "Yeşil Nesil 2020-2030"un başarısını kanıtlıyor.

 Bu politikanın umut verici ilk sonuçlarından memnuniyet duyan bakan, "Yeşil Nesil kısmi yaklaşımlardan uzaklaşıyor ve tarım sektörünün yönetimine küresel bir bakış açısı getiriyor" dedi.

"Bilimsel ve teknik ilkeler temelinde değerlendirmeler yapan tüm kuruluşlar, çok zorlu bir yolda ilerlediğimizin farkındadır, bu da birçok ülkenin modelimize ilgi duymasına neden oluyor" diye devam etti.

Başka bir kayda göre Sadiki, departmanının Haziran 2025'e kadar Dakhla'da su tuzdan arındırma yoluyla 5.000 hektarlık alanı ve bu yıldan itibaren Tan-Tan'da 5.000 hektarlık alanı daha sulamayı planladığını belirtti. Ülkenin gıda egemenliğini güçlendirmek amacıyla tuzdan arındırma yoluyla 100 bin hektar alanın sulanması hedefleniyor.


Mina Elkhodari tarafından 20 Kasım 2023 Pazartesi yazıldı.

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *