Aralık ayından itibaren 830 yeni nesil yerel sağlık merkezi

Aralık ayından itibaren 830 yeni nesil yerel sağlık merkezi

Aralık ayından itibaren 830 yeni nesil yerel sağlık merkezi

Yeni nesil yerel sağlık merkezlerinin sayısı önümüzdeki aydan itibaren 830'a çıkarılacak ve 2024'ün ilk çeyreğinde 400 merkez daha faaliyete geçecek. Bunu Hükümet Başkanı Aziz Akhannouch, Meclis üyeleri önünde yaptığı konuşmada açıkladı. Tüm vatandaşların sağlık hizmetlerine eşit erişimini garanti altına almak için hükümetin gösterdiği çabalar hakkında Temsilciler Meclisi.

Sağlık hizmetlerinin vatandaşa daha yakın hale getirilmesi ve kalitesinin sağlanması amacıyla, 390 yerel sağlık merkezinin yenilenmesinin ardından bu sayı gelecek ay 830'a çıkarılacak. Bu da 1.400 yeni sağlık merkezi hedefinin yüzde 59'una tekabül ediyor. Hükümet Başkanı Aziz Akhannouch, nesil yerel sağlık merkezlerinin devreye alınacağını açıkladı.

Pazartesi günü Temsilciler Meclisi üyeleri önünde, "sağlık sisteminin stratejik yönelimlerine" ayrılan genel politika konularına ayrılan genel kurul toplantısında konuşan Sayın Akhannouch, bunun 2024 yılının ilk çeyreği için planlandığını da duyurdu. Bu aralıktaki 400 yeni merkezin faaliyete geçmesi, hükümetin bu merkezlere yıllık 800 milyon dirhemden fazla bütçe ayırarak gerekli insan kaynağı ve ekipmanı sağlamaya çalışmasının sağlanması.

Hükümet Başkanı, tüm vatandaşlar arasında eşitliği güvence altına almak ve hizmetlere erişim açısından sosyal ve mekansal adaleti sağlamak amacıyla bu merkezlerin çoğunluğunun kırsal ve uzak bölgelerde bulunduğunu açıkça belirtti. Faslı aileler. Ayrıca, diye devam ediyor Bay Akhannouch ve Majesteleri Kral VI. Muhammed'in, sosyal Devletin temellerini sağlamlaştırmak için gerçekleştirilen reformlardan kırsal nüfusa fayda sağlamaya yönelik ekinin çevirisinde, Hükümdar, kırsal kesim için gezici tıbbi birimlerden oluşan bir programın başlatılmasına başkanlık etti. Devletin, kamu ve özel kuruluşların ortak çabaları sonucu ortaya çıkan alanlar. Sayın Akhannouch'un açıkladığı gibi bu program, bu mobil birimleri ulaşılması zor bölgelerde konuşlandırarak tıbbi hizmet ihtiyaçlarını karşılamayı ve kırsal alanlarda sağlık hizmetlerine erişimi güçlendirmeyi amaçlıyor. Kendisi, bugüne kadar verimli telekomünikasyon sistemleriyle donatılmış 50'den fazla mobil tıbbi birimin bu programın ilk aşamasından yararlanan kırk ilde konuşlandırıldığını açıklıyor.

Depremden etkilenen bölgelerde sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için 1,3 milyar dirhem

Başka bir kayda göre Hükümet Başkanı, hükümetin 8 Eylül depreminden etkilenen bölgelerde bir dizi hastane ve tıbbi tesis inşa edip geliştirerek sağlık hizmetlerini sağlamak için 2024 yılı için 1,3 milyar dirhemlik genel bir bütçe tahsis ettiğini doğruladı. 665 hastane yatağı sağlayacak merkezler.

Sağlık Bakanlığına 5.500 yeni bütçe pozisyonu

İnsan kaynaklarıyla ilgili olarak Sayın Akhannouch, tıbbi yöneticiler ve sağlık profesyonellerindeki mevcut açığın azaltılması amacıyla hükümetin sağlık sektöründeki iş gücünü artırmayı ve eğitim ve sürekli eğitim sisteminde reform yapmayı amaçlayan bir çerçeve anlaşması imzaladığını hatırlattı. Bu anlamda, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği 10.000 kişi başına 24 sağlık çalışanı eşiğini aşarak 2025 yılında sağlık çalışanı sayısını 90.000'in üzerine çıkarmayı ve bu sayıyı 45'e çıkarmayı hedeflediğini duyurdu. 2030 yılına kadar 10.000 kişiye düşen profesyonel sayısı.

Ayrıca Sayın Akhanouch, Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığı'na destek olmak ve başta sağlık personeli ve paramedikal olmak üzere insan kaynakları ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2024 Maliye Kanunu çerçevesinde 5.500 yeni bütçe pozisyonu oluşturulacağını duyurdu. hükümetin sorumluluklara girmesinden bu yana bu sektörde 16.500 bütçe pozisyonu yaratmış olacağını söyledi.

Ayrıca hükümetin Errachidia, Béni Mellal ve Guelmim'de üç yeni tıp ve eczacılık fakültesi ve üç üniversite hastane merkezi açarak tıp eğitimini geliştirmek için çalıştığını da sözlerine ekledi. Öte yandan Sayın Akhannouch, hükümetin Yüksek Hemşirelik ve Sağlık Teknolojisi Meslekleri Enstitülerinin kabul kapasitesini geçen akademik sezonda 4.000'den bu yıl 6.200'e çıkarmayı başardığını duyurmaktan mutluluk duydu. Ayrıca, sağlık mesleklerine yönelik mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesinin geçen yıl 680 yerden bu yıl 770'e çıkarılabilmesini de memnuniyetle karşıladı.

Bir başka açıdan Sayın Akhannouch, hükümetin yeni tıp öğrencilerine özel bir eğitim programı aracılığıyla aile hekimliği eğitimi vermek üzere yeni bir eğitim sistemi kurmak için çalıştığını duyurdu. Hükümet ayrıca ulusal bir eğitim programı aracılığıyla kamu ve özel sektördeki doktorlara aile hekimliği eğitimi verecek. Ona göre amaç, bölgesel sağlık gruplarının yeni mimarisi sayesinde bakım devrelerini kontrol etmek ve bakımın akışkanlığını sağlamaktı.

bu yazıya yapılan yorumlar