Danışmanlar arasında tartışılan tüketici ürünlerine ilişkin ithalat vergilerinin revizyonu

Danışmanlar arasında tartışılan tüketici ürünlerine ilişkin ithalat vergilerinin revizyonu

PLF 2024:

Danışmanlar arasında tartışılan tüketici ürünlerine ilişkin ithalat vergilerinin revizyonu

2024 yılı için Finans Tasarısı (PLF) kapsamında belirli sayıda tüketici ürününe uygulanan gümrük tarifelerinin revizyonu, Perşembe günü Maliye Komisyonu tarafından Meclis'te planlama ve ekonomik kalkınma tarafından düzenlenen oturumda tartışmanın merkezinde yer aldı. Danışman.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Nadia Fettah ile Bütçeden Sorumlu Bakan Delegesi Fouzi Lekjaa'nın da hazır bulunduğu bu oturum, FKF'nin çeşitli maddelerinin, FKF tarafından onaylandığı şekliyle ayrıntılı olarak tartışılmasına ayrıldı. Temsilciler Meclisi.

Bu nedenle Meclis'teki Meclis grupları, sosyal devlet ilkelerine saygı gösterilerek ve orta sınıfın korunması sağlanarak tüketim ürünlerine uygulanan ithalat vergisinin değiştirilmesi çağrısında bulundu. Bu anlamda, bazı parlamento danışmanları "vatandaşların satın alma gücünü korumak için" artan oranlı vergilendirmenin kabul edilmesi ihtiyacını vurguladılar ve beklenen bir dizi elektrikli cihaz ve termoelektrik makineye ek olarak cep telefonları için de yeni vergi oranını hatırlattılar. yüzde 2,5 ila 30 oranında artacak.

Cep telefonu “öğrenmenin ve bilginin vazgeçilmez bir aracı”

Bu bağlamda, sendika temsilcileri bu artışın gözden geçirilmesi çağrısında bulunarak, bu artışın temel ürünler ve yaygın olarak tüketilen ürünlerle, özellikle de "öğrenme ve bilgi edinmenin temel bir aracı haline gelen" cep telefonlarıyla ilgili olduğunu doğruladı. Bu bağlamda sosyalist grup, bu vergi tedbirini "haksız" olarak nitelendirerek, telefonun "artık vatandaşların yaşam tarzının bir parçası haline geldiğini ve öğrenme amaçlı kullanıldığını" kaydetti.

Elektrikli ev aletleri: UMT, CDT ve UNTM, ustaların korunması çağrısında bulunuyor

Sosyalist ekip, gümrük vergilerindeki revizyonun esas olarak Hazine kasasını yenilemek veya sağlığı veya ulusal sanayiyi korumak için yapıldığını belirttikten sonra, elektrikli cihazlara uygulanan tarife seviyelerinin korunması çağrısında bulundu. "Vergi oranındaki herhangi bir artışın küçük, gelir getirici işletmeleri tehdit etmesi muhtemeldir" diye uyardılar. Fas İşçi Sendikası, Fas Ulusal İşçi Sendikası ve Demokratik İşçi Konfederasyonu'ndan gruplar ise, çeşitli elektrikli aletler kullanan zanaatkarların korunması yükümlülüğünü vurguladılar ve "uygulanan ithalat vergilerindeki herhangi bir artıştan etkilenecekler" ikincisine”.

Öte yandan meclis danışmanlarının müdahaleleri, maliye kanun tasarısının 4. maddesinin birinci fıkrasındaki “Maliye Kanunu'nun 4. maddesiyle belirlenen ithalat vergisinin yüzde 40'lık kotasının 25.00'ten 30.00'a indirilmesini” öngören hükümler üzerinde yoğunlaştı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren %30 oranında belirtilen gümrük vergisi oranının, ithalat vergisi tarifesinin 24. faslında belirtilen ürünler ile %40 vergiye tabi olan ürünler için geçerli olmayacağı anlaşılmaktadır. 2020 tarihli Mali Kanunun Değiştirilmesi yürürlüğe girmeden önce vergi. Parlamento danışmanları, ambalajdaki yeşil çaya uygulanan ithalat vergilerinin %30,2'den %30'a, aksi takdirde yeşil çay için %2,5'e düşürülmesini içeren söz konusu vergi tedbirini övdü. 20 kg'a eşit veya daha fazla ağırlıkla sunulur ve ton balığına uygulanan ithalat vergileri %17,5'e düşürülür.

Milletvekillerinin müdahalelerine cevap veren Sayın Lekjaa ise, özellikle iç tüketim vergileri ile aynı şekilde telefona uygulanan ithalat vergileri konusunda da hükümetin "yeterli formül" konusunda açık olduğunu doğruladı. “düşük gelirli tüketici” için. Kendisi, bu toplantının, ilgili çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren profesyonellerle tartışmayı sürdürmek için bir fırsat teşkil ettiğine ve Temsilciler Meclisi'ndeki Finans ve Ekonomik Kalkınma Komitesi düzeyinde de yürütülen bir taahhüt olduğuna dair güvence verdi.

İthalattaki gümrük vergisi oranının %40'tan %30'a düşürülmesine ilişkin Maliye Tasarısı'nın 4. maddesinde yer alan vergi prosedürleriyle ilgili olarak Bakan Delegesi, "ekonomik faaliyetlerde 21.000'den fazla kişiyi" hedeflediklerini açıkladı. Bu haklarda daha önce yapılan artışlar, işgücünü doğrudan etkileyen bir dizi yatırımın terk edilmesine yol açmıştır. Bu amaçla “ulusal ekonomik faaliyetin korunması ve gençlere istihdam fırsatları sunulması gereğini” vurguladı.

bu yazıya yapılan yorumlar