Fas ta 8 milyon elektronik cüzdan var ancak kullanım hâlâ çok düşük

Fas ta 8 milyon elektronik cüzdan var ancak kullanım hâlâ çok düşük

Fas'ta 8 milyon elektronik cüzdan var ancak kullanım hâlâ çok düşük

Son yıllarda Fas, özellikle çeşitli yenilikçi mobil ödeme çözümlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte finansal yapısında önemli bir dönüşüme tanık oldu.

Mobil ödeme hizmetlerinin faydaları yadsınamaz çünkü gerçek zamanlı işlemler gerçekleştirmenize, fatura ödemenize ve hatta anında ve güvenli bir şekilde para aktarmanıza olanak tanır; üstelik bunların hepsini bir akıllı telefon ve İnternet erişimimiz olmasına rağmen çok az bir ücret karşılığında yaparsınız. Kullanımı kolay olan bu çözümler, Fas'ta en çok kullanılan kaydi ödeme yöntemleri arasında yavaş yavaş kendine yer bulmaya başlıyor. BAM'a göre bir ödeme hesabına veya banka hesabına verilen M-Cüzdan sayısı 2021'in ilk yarısında 3,1 milyonu buldu.

Bankalararası Para Merkezi (CMI) müdürü Rachid Saïhi'ye göre, "Bugüne kadar Fas'ta neredeyse 8 milyon elektronik cüzdanımız var, ancak kullanım çok düşük kalıyor." Mobil ödeme kolaylığının yanı sıra, işlemlerin izlenebilirliği açısından da birçok avantaja sahip olup, dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi kolaylaştırmaktadır. Bu ödeme yöntemi aynı zamanda finansal katılımı da teşvik ederek geleneksel bankacılık hizmetlerine erişimi olmayanların ekonomiye aktif olarak katılmasına olanak tanıyor.

Aynı şekilde, mobil ödemenin benimsenmesi, kullanımı ekonomi için önemli bir maliyet getiren nakit dolaşımını önemli ölçüde azaltmayı mümkün kılmaktadır. BAM'a göre, madeni para ve banknot üretimi, güvenlik özelliklerinin tasarımı, araştırılması ve geliştirilmesi, lojistik ve dağıtım dahil olmak üzere maliyet yıllık 10 milyar dirhemden fazla veya GSYİH'nın yaklaşık %0,8'ine tekabül ediyor. Nakit işlemlerin operasyonel yönetimi, operasyonlarını optimize etmek için giderek daha fazla elektronik çözümlere yönelen işletmeler için de maliyetli olabilir.

Nakit direniyor

Mobil ödemenin sunduğu çok sayıda avantaja rağmen nakit, Fas kültüründe sağlam bir yer edinmeye devam ediyor çünkü çoğu kişi için güven ve emniyeti simgeliyor. Nakit ödemeden mobil ödemeye geçiş, siber suçlar karşısında kişisel verilerin güvenliği ve gizliliğine ilişkin soruları hâlâ gündeme getiriyor. Bu “kültürel direnç” yalnızca yeni teknolojilere duyulan belirli bir güvensizlik ve güvensizlikle açıklanmıyor, aynı zamanda nakit ödemenin somut doğası ve sosyal bağların sürdürülmesindeki rolüyle de açıklanıyor. Bay Saïhi'ye göre, “mobil ödeme kullanıcısına, elektronik cüzdan bakiyesi ve bunu Fas'ta herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde satın alma veya nakit paraya dönüştürme olasılığı konusunda güven verilmeli, aynı zamanda güvenlik konusunda da bilgilendirilmelidir. işlemler.

Fas'ta mobil ödemenin benimsenmesini teşvik etmek için çeşitli önlemler alındı. Bu amaçla, özellikle Dijital Kalkınma Ajansı ve Fas'taki mobil ödeme ekosistemi iş birliğiyle Aralık 2022'de “medya stratejisi” kapsamında vergi teşvikleri ve farkındalık kampanyaları başlatıldı. Bu girişimler, tüm ekonomik aktörleri entegre etmek, ticareti hızlandırmak ve Fas ekonomisinin genel performansını iyileştirmek amacıyla ulusal ekonomideki nakit oranını mümkün olan en düşük seviyeye indirmeyi amaçlıyor.

bu yazıya yapılan yorumlar