Merzouga'daki Lala Lallia yıldız kumulunun sırları ortaya çıkıyor

Merzouga'daki Lala Lallia yıldız kumulunun sırları ortaya çıkıyor

Merzouga'daki Lala Lallia yıldız kumulunun sırları ortaya çıkıyor

Bilim insanları, Merzouga bölgesindeki Lala Lallia yıldız kumulunda birkaç yıldır yürüttükleri jeolojik çalışmaların sonuçlarını yeni açıkladı. Artık onun yaşını ve nasıl oluştuğunu biliyoruz.

Bu, açıklamasını yeni bulmuş, doğanın eski bir gizemidir! Merkezi piramidal kubbe şekli ve tepeleri birden fazla yönde hizalanan kolları ile tanınan yıldız kumulları, bilim adamlarının ve jeologların uzun süredir merakını uyandırmıştır. Bu etkileyici yapıların Mars'ta ve Satürn'ün en büyük uydusu Titan'da da bulunduğuna inanılıyor. Universalis ansiklopedisine göre bu kum tepeleri, rüzgar yönündeki güçlü mevsimsel değişikliklere maruz kalan kurak çöllerdeki rüzgar taşınmasıyla şekilleniyor. Çok büyüktürler (100 m'den daha yüksek) ve çoğu zaman yüzlerce kilometreye kadar uzanabilen muazzam kumul alanları oluşturacak şekilde sürüler halinde görünürler.

Fas'ta ve özellikle çölde, özellikle Mergouza, Drâa Vadisi, Mhamid el Ghizlane ve Chegaga bölgesinde, bu sözde "yıldız" kumullarından belirli sayıda vardır. Ve bugün bilim adamlarına sırlarını açıklayan ve bu alanda önemli bir atılım yapmalarına olanak sağlayan da Merzouga'daki Lala Lallia yıldız kumuludur.

Aylar süren araştırmalardan sonra, Galler'deki Aberystwyth ve Londra Üniversitesi de dahil olmak üzere çeşitli üniversiteleri temsil eden bilim insanları, Lala Lallia yıldız kumulunun yaşını belirlemeyi ve oluşumunun ayrıntılarını ve çöldeki hareketini keşfetmeyi başardılar.

"Bunlar olağanüstü şeyler, dünyanın doğa harikalarından biri. Yerden piramit gibi görünüyorlar ama havadan bakınca bir zirve görüyorsunuz ve üç dört yöne yayılan bu kollar onları yıldızlara benzetiyor", Aberystwyth Coğrafya ve Yer Bilimleri Bölümü'nden Profesör Geoff Duller şöyle diyor: Profesör, bu kum tepelerine tırmanmanın büyük çaba gerektirdiğini açıklıyor. "Yukarı çıktığınızda, iki yukarı çıkıyorsunuz ve bir geri gidiyorsunuz. Ama buna değer: tepeden bakıldığında kesinlikle muhteşemler" diyor.

Bilim insanları, 100 metre yüksekliğinde ve 700 metre genişliğindeki kumulun 13 bin yıl önce oluştuğunu belirtti. İlk oluşumundan sonra büyümesi yaklaşık 8.000 yıl boyunca durdu, ardından son birkaç bin yılda hızla genişledi. Yapının üst kısmı daha genç ve son 1000 yılda mı oluşmuş?

Profesör Duller, "Bu bulgular muhtemelen pek çok insanı şaşırtacak çünkü bu devasa kumulun ne kadar hızlı oluştuğunu ve çölde yılda yaklaşık 50 cm hızla ilerlediğini görebiliyoruz" diyor. Bu hareketi anlamak ve ölçmek için bilim insanları “lüminesans tarihleme” yöntemini kullandıklarını söylüyor. Bu, kum tanelerinin en son gün ışığına maruz kaldığı tarihin hesaplanmasını içerir.

bu yazıya yapılan yorumlar