+90 506 140 14 04  
Taghazout Körfezi sahil beldesini güçlendirecek daha fazla proje

Taghazout Körfezi sahil beldesini güçlendirecek daha fazla proje

Taghazout Körfezi:

Sahil beldesinin sunduğu olanakları güçlendirecek daha fazla proje

Gelişimini tamamlamaya çok da uzak olmayan Taghazout Körfezi, istikrarlı bir tempoyu sürdürmeye çalışarak dikkat çekici ivmesini sürdürüyor. Bu sahil beldesine enjekte edilen 11 milyar DH, kendi türünde çoğul ve benzersiz bir destinasyon yaratılmasını mümkün kıldı; öyle ki, bugün ulusal düzeyde turizm projelerinin geliştirilmesinde bir model haline geldi.

Krallığın en güzel koylarından birine açılan Taghazout Körfezi tatil yeri, birden fazla yönüyle öne çıkıyor. 4,5 km'lik plajlara sahip doğal varlıkları, olağanüstü hinterlandı ve yıl boyunca ılıman iklimi ile. Yüksek standartlara uygun donanım ve altyapısı, üst düzey hizmetleri, prestijli otel ortakları ve sürekli yenilenen eğlence olanaklarıyla. Her aşamada ve her seviyede uygulanan çevreye duyarlı taahhüt sayesinde. Ancak tüm bu tarifin ana bileşeni, hiç şüphesiz, Souss-Massa bölgesinin sembolik sahil beldesinin geliştirilmesinde tüm paydaşlar arasında iyi bir yönetim ve üretken bir sinerji ile terbiye edilmiş, deneyimsel ve duyusal olana verilen yer olmaya devam etmektedir. Ziyaret sırasında yerinde gözlemleyebildiğimiz bu dinamik, projenin özellikle devam eden ve açıklanan projelerle öne çıkmasını sağlıyor.

Marriott Taghazout Hotel: 2025'te açılıyor

Başlangıçta 2024 için planlanan Marriott Taghazout'un açılışı, Taghazout İstasyonu Geliştirme ve Tanıtım Şirketi'nin (SAPST) genel müdürü Mohammed Cherkaoui Eddeqaqi'ye göre 2025'in başlarına yeniden planlandı. Taghazout Körfezi sahilindeki bu sekizinci ve sondan bir önceki otel birimi, tesisin şu anda 3.300 yataklı kapasitesini 4.600 yatağa çıkaracak. Bu, "Hyatt Regency" kapsamında RIPT rejimi (turist tanıtımına yönelik gayrimenkul konutları) kapsamında kiralık yönetim daireleri ile sunulan ek kapasiteyi hesaba katmaz. Yeni SAPST tahminlerine göre 2023 yılı için açıklanan teslimatı 2024 yılı sonuna ertelenen bu sefer “Radisson Blu Résidences” markası altına yerleştirilen yeni RIPT'lerle bu kapasite yakın zamanda genişletilecek.

Gelecekteki eko-tatil: ilgi ifadeleri, ancak henüz somut bir şey yok

Deniz kıyısındaki son turistik bileşen, yani 54 hektarlık bir arsa üzerine inşa edilecek eko-resort tatil köyü kalıyor. Mohammed Cherkaoui Eddeqaqi, "İster ortak geliştirmede ister arazi transferinde olsun, her zaman bir yatırımcı arıyoruz" diyor. "SAPST, ilgilendiğini ifade eden birkaç yatırımcıyla görüşmelerde bulunuyor ancak süreç şu an için henüz somut bir sonuç vermedi. Büyük bir yatırım ve dolayısıyla sağlam bir yatırımcı gerektiren büyük bir arsa” diye belirtiyor.

Sahil beldesinin güneyinde ve kuzeyinde yer alan Aourir ve Taghazout adlı iki bağlantı bölgesinde başka otel projeleri de planlanıyor. Çeşitlilik adına, gelecekteki birimler Taghazout Körfezi'ndekilerden farklı bir otel hizmeti sunacak. “Bu turist gruplarıyla gerçekten tamamlayıcı olacağız. Fikir, başka bir müşteri segmentinin ilgisini çekmeye yardımcı olacak butik oteller, 3 ve 4 otel yaratmaktır," diye açıklıyor SAPST pazarlama, iletişim ve pazarlama direktörü Nadja Arsalane.

Aourir bağlantı bölgesi: Kasım sonu için duyurulan oyunlarda patlama

“Aourir bölgesi için bugün konsept ve yetkiler konusunda oldukça ileri yatırımcılar var... Bu hafta arazi tapularını dağıtacağız ve bu yatırımcıların inşaat ve sözleşme yapma izinlerini sunabilmeleri için araziyi devredeceğiz. Geliştirme son tarihleriyle ilgili olarak,” diye devam ediyor yönetici.


Turistik projelere tahsis edilen arsalara ek olarak, iki bağlantı bölgesi aynı zamanda kamuya ait, özel ve eğlence tesislerine de ev sahipliği yapacak. Taghazout bölgesinin pazarlanması henüz başlatılmadıysa, Mohammed Cherkaoui Edeqqaqi'nin tahminlerine göre Aourir'inki için tahsis edilen arsaların %80'inden fazlası var. "Bunları, istasyonun gelişimine eşlik edecek tüm altyapıyı, özellikle özel bir klinik, bir devlet okulunun yanı sıra otel bileşenleri ve komün genel merkezi, bir merkez gibi kamu altyapılarını barındıracak tampon bölgeler haline getirmek istiyoruz. sosyo-kültürel, futbol sahalarının yanı sıra turistik ve ticari projeler de FIFA standartlarına uygun hale getiriliyor” diye açıklıyor SAPST CEO'su.

Bu iki bölge için geliştirme şirketi, kamu tesislerinin lehine bir tür eşitlemeyi tercih ederek belirli bir iş modelini benimsedi. “Kamu tesislerinin barındırılması amacıyla geliştirilen parsellerin bir kısmını, başta klinik, kültür merkezi, belediye binası ve hatta okul olmak üzere belediyeye veya Devletin özel alanına ücretsiz olarak devretme kararı aldık. . Turist arsalarının satışı telafi etmemizi sağlayacak” diye açıklıyor Nadja Arsalane.

Tawenza Meydanı: halihazırda üç marka mevcut ve bir diğeri de yolda

Taghazout Körfezi'nin alışveriş merkezi Tawenza Meydanı canlanmaya başlıyor. Geçtiğimiz ay satışa açılan mağazada halihazırda Home Café, Expresso Lab ve Venezia Ice olmak üzere üç marka yer aldı ve yıl sonuna kadar bir yenisini daha ağırlamaya hazırlanıyor. SAPST, bu 4.000 m²'lik yeni merkezdeki 44 işletmenin en az yarısını gelecek yıla kadar pazarlamayı umuyor. AMS Africa'nın Marakeş'teki M Avenue, Anfa Place gibi birçok tanınmış ticari destinasyonun yöneticisi olduğunu belirten Nadja Arsalane, "Ortağımız ve pazarlamacımız AMS Africa ile Tawenza Square'in satış planını yeniden yapmak için bir yıldır çalışıyoruz" diyor. Kazablanka'daki Alışveriş Merkezi veya Rabat'taki Atlıkarınca. “Fikir, destinasyonun konumuyla uyumlu olarak plajla bağlantılı temalara ayrılan bir kısmı yiyecek-içecek hizmetlerine, bir kısmını da alışverişe tahsis etmek ve aynı zamanda bugün köyde yapıldığı gibi planlanan ortak çalışma ofisleri teklifine sahip olmak. Taghazout,” diye açıklıyor.

“Aynı zamanda stratejik kısım üzerinde de çalışıyoruz: alışveriş merkezinin yönetimi, yolu sahile bağlayan canlı bir müşteri yolculuğu yaratmak amacıyla ortak alanlardaki tabelaların iyileştirilmesi... Merkez deniz kenarında görünürlük sağlamadığından, bu müşteri rotası ana yoldan geçen ziyaretçilerin kordona ve plaja yönlendirilmesine olanak tanıyacak" diye açıklıyor yönetici.

18 delikli golf sahası yapım aşamasında

Taghazout Körfezi'nde halihazırda 75 hektarlık bir alanı kapsayan 27 delikli bir golf sahası bulunuyor. Şu anda 18 delikli ikinci bir golf sahası planlanıyor ve Hyatt Regency otelinin karşısında yer alacak. SAPST CEO'su "Çalışma 2025'te başlamalı" diye duyurdu. "Bu açıklık, arıtılmış suyun mevcudiyetine bağlıdır" diye belirtiyor. Tesisin yeşil alanlarının ve golf sahasının sulanmasının artık Aourir atık su arıtma tesisinden yapıldığını, akış hızının diğer alanlar için yetersiz kaldığını açıklıyor. Bu nedenle SAPST, bu arıtma tesisinin gelecekteki golf sahasını ve aynı zamanda otel bileşenleri içindeki yeşil alanları da içerecek şekilde genişletilmesini bekliyor.

Vizördeki “Mavi Bayrak” etiketi

SAPST, sürdürülebilir kalkınmaya, tüm Taghazout Körfezi projesinin tasarlandığı temel olan çapraz bir yaklaşım olarak yaklaşıyor. “Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı Taghazout istasyonunun DNA'sının bir parçası. Sürdürülebilirlik ve Çevre Direktörü Housna Medaghri Alaoui, "Başından beri hem uyumlu hem de çevreye saygılı, ancak her şeyden önce çevreye ve yerel sosyo-ekonomik bağlamına uyan bir proje yaratmak amacıyla entegre edildi" diyor. Madaëf'te Mülk Yönetimi Departmanı.

Yönetici, "Bu sürdürülebilirlik yaklaşımı, farklı bileşenlerin planlanması ve geliştirilmesinde veya tüm projenin tasarımı ve uygulanmasında ve aynı zamanda işletme aşamasında olsun, farklı aşamalarda uygulandı" diye açıklıyor.

She, "Bugün, otel bileşenleri konusunda çok talepkarız, özellikle de konaklama dünyasına özel, en az 44 sürdürülebilirlik kriterine dayanan bir sertifika olan Green Globe sertifikalı olanlar" diye garanti veriyor. “Bugün Hayat Place oteli ve Radisson Blu bu sertifikaya sahipken, golf sahası da 6 yıl üst üste bu sertifikayı koruyor. Fairmont aynı zamanda Green Globe sertifikasyon süreciyle de ilgileniyor” diyor Housna Medaghri Alaoui.

SAPST kıyı şeridinin korunmasına özellikle dikkat ediyor. Ayrıca hem altyapı hem de çevre koruma bilinci açısından bir takım önkoşulları gerektiren “Mavi Bayrak” Etiketini almayı hedefliyor. Müdür, “Aralık ayında başvuracağız” dedi. “Bizi bu sertifikasyonda biraz geciktiren şey, yüzme suyunun kalitesine bağlı gereksinimdir. Aslında art arda dört yıl boyunca yüzme suyunun kalitesinin mükemmelliğini kanıtlamak için ölçüm noktaları oluşturmamız gerekiyordu” diye açıklıyor. "Bugün, 2024'te bu etikete hak kazanmak için ihtiyacımız olan her şeyi uygulamaya koyduk" diye bitiriyor.

Orta Doğu'da Kriz: Anında ancak kısa vadeli etki

Orta Doğu'daki kriz, Fairmont, Hyatt, Hilton ve Radisson gibi büyük küresel lüks otel markalarına ev sahipliği yapan Taghazout Körfezi'nin turizm faaliyetlerine gölge düşürdü. Ancak lüksün kriz yaşamadığı iyi biliniyor!

"Tamamen yanlış değil. Lüks pazarı olgunlaştığında kriz yaşamaz. Ve tatil yeri bugün hala olgunlaşmaya devam ediyor," diye açıklıyor Taghazout Körfezi'ndeki Riù Tikida Sarayı Satış Direktörü Lamyae Hazam Sefrioui. “Etki genellikle kısa vadeli, hatta çok kısa vadeli (3 veya 4 hafta). Yıl sonuna kadar herkesin kendi ayakları üzerinde duracağını düşünüyorum” diye sürdürüyor. Bu durum, tatil beldesindeki birimlerin doluluk oranını anında etkileyen Al Haouz depremi sonrasında yaşananları hatırlatıyor. “Aslında depremden sonra özellikle uluslararası alanda verilen yanlış mesajlar nedeniyle iptaller yaşandı. Daha sonra Fas Ulusal Turizm Ofisi (ONMT) ve Turizm Bakanlığı'nın duyarlılığı sayesinde güven verici mesajlar yayıldı ve faaliyetler yeniden başladı" diyor SAPST CEO'su.

“Lüks pazarının oldukça dirençli olduğu doğru. Bugün her krizin ardından faaliyetler oldukça hızlı bir şekilde yeniden başlıyor. Bunu, gelenlerin sayısının birkaç hafta sonra sabitlendiği Al Haouz depreminden sonra gördük. Bu dayanıklılık turizm sektörünün özelliklerinden biridir” diye ekliyor Nadja Arsalane. "Bugün Orta Doğu'daki kriz etkisini gösterdi ancak gelişlerin oldukça hızlı bir şekilde devam edeceğini düşünüyorum" diye ekliyor.

Oumhani Saaf, "Ortadoğu'daki çatışma, tatil köyünün hemen hemen tüm otellerini etkiledi, çünkü İsrail pazarından etkinliklerini tesiste düzenlemeyi seçen müşterileri (düğünler, bar mitzvahlar, dini festivaller, vb.) karşılıyoruz", diye doğruluyor Oumhani Saaf, Hilton Taghazout Bay'in ticari direktörü. Yönetici, örneğin Hilton'un İsrailli müşteriler tarafından rezerve edilen üç büyük etkinliğin iptal edilmesiyle karşı karşıya kaldığını ve bu durumun 2023'ün son üç ayında 6 milyon DH tutarında zarara yol açtığını söyledi. Ancak tatil beldesinde kış sezonu iyi başlamıştı. Ancak Lamyae Hazam Sefrioui, Orta Doğu'daki krizin hesaba katılmasının satış eğilimini yavaşlattığını belirtiyor. "Birkaç grubu kaybettik ve bu oldukça etkili oldu ama neyse ki uzun vadede bizi etkilemeyecek. Tam tersine bu bizi örneğin başka pazarlara yönelmeye teşvik edecek” diye belirtiyor. Aslında otelciler bu yönde çeşitli eylemler başlattılar; özellikle turist operatörlerine veya seyahat acentelerine sunulan "Fam Trips", yani tanıtım gezilerinin düzenlenmesi. Oumhani Saaf'a göre istasyon, diğer pazarların yanı sıra İskandinav ve Almanya pazarlarıyla da ilgileniyor. “ONMT, Almanya'ya neredeyse 10, İskandinavya'ya ise birkaç uçuş başlattı. Bugün bu ülkelerdeki seyahat acentelerini, daha fazla çaba gösterilmesi gereken uluslararası pazarın aksine, iç pazarda iyi bilinen destinasyonlarla tanıştırmak için memnuniyetle karşılıyoruz" diye belirtiyor.

Tesis, destinasyonu güçlendirmek ve olası kriz durumlarını öngörmek için bir Görev Gücü bile kurdu. “Bugün, destinasyonu yeniden hizmete açmak için tüm otellerde bir Görev Gücü oluşturuldu. Nadja Arsalane, "İsviçre ve İskandinavya pazarları gibi diğer pazarların yanı sıra Agadir destinasyonunun eski amiral gemisi pazarlarının da ilgisini çekmeyi amaçlayan bir strateji üzerinde çalışmak üzere tüm otelcilerle birlikte kolektif zeka devreye giriyor" diye temin ediyor. Oumhani Saaf, "Amaç, geleneksel pazarlarda kalmamak ve olası krizlerin tüm etkilerine maruz kalmaktan kaçınmak için uluslararası müşterilerimizi çeşitlendirmek" diye ekliyor. Yurt içi müşteri kitlesine gelince, ulusal düzeydeki şöhreti zaten kanıtlanmış olan Taghazout Körfezi için temel bir varlık teşkil ediyor. “Destinasyon iç turizmi öncelikli bir pazar haline getiriyor. Akışlar, ziyaretler ve ciro açısından çok iyi katma değere sahip bir pazar," diye onaylıyor Lamyae Hazam Sefrioui. İç turizm, tatil yeri düzeyinde yıllık olarak elde edilen cironun ortalama %50'sini temsil etmektedir.

Nadja Arsalane sözlerini şöyle bitiriyor: "Segmentlerin çokluğu ve destinasyonun sunduğu tekliflerin çeşitliliği, Taghazout Körfezi için gerçek bir güç ve bu kriz anlarına tepki vermesini, toparlanmayı ve rotayı korumayı başarmasını sağlayan bir kaldıraç oluşturuyor."

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *