+90 506 140 14 04  
Fosilleşmiş bir timsah kafatasının Rabat Hayvanat Bahçesi'ne geri gönderilmesi

Fosilleşmiş bir timsah kafatasının Rabat Hayvanat Bahçesi'ne geri gönderilmesi

Fosilleşmiş bir timsah kafatasının Rabat Hayvanat Bahçesi'ne geri gönderilmesi

Bu yılın 3 Mart 2022'si, Fas paleontolojik evreninde unutulmaz kalacak bir tarihtir. Bu gün, Gençlik, Kültür ve İletişim Bakanı Mehdi Bensaid'in Rabat Hayvanat Bahçesi'ne geri gönderilen fosilleşmiş kafatasını takdim ettiği gün. Ve bunu ABD maslahatgüzarının, Fransız işbirlikçilerinin ve Kültür Bakanlığı Miras Direktörü'nün huzurunda gerçekleştirdik.

Geçmişi 56 milyon yıl öncesine dayanan, ülkesine geri gönderilen fosilleşmiş timsah kafatası, ülkeden yasadışı bir şekilde çıkarıldı ve 2014 yılında Indiana Eyaleti'ndeki Amerikalı amatör bir arkeoloğa ait bir çiftlikte yapılan kontrol operasyonu sırasında diğer 7.000 eserin yanı sıra ele geçirildi. Bakan Mehdi Bensaid konuşmasında, bu kafatasının, bir toplumun veya bir milletin hafızasının aktarımına katkıda bulunan her türlü sanat eseri veya miras gibi kültürel bir varlığı temsil ettiğini belirtti. “Yağma ve kaçakçılık, bu malların ve onlar aracılığıyla Tarihimizin bir kısmına ait eşyaların yok olmasına yol açmakta ve kolektif hafızamızın bütünlüğüne yönelik bir saldırıdır. Bu tören vesilesiyle, halkların tarihini kazançlı bir pazar haline getirenlere, ortaklarımıza bağlı olduğumuzu, bu Tarihin insanlığın ortak malı olarak kaldığını ve bu temel görevi yerine getirmenin sorumlular olarak bize ait olduğunu hatırlatırız. hafıza.

Bu iade, araştırmacılarımızın önündeki bilimsel çalışmaları, hepimizin üzerine düşen hafıza göreviyle birleştirmemize olanak tanıyacak” diye belirtiyor Gençlik, Kültür ve İletişim Bakanı. Yüzyıllardır ayakta kalan, Fas kayalarında korunan bu fosil, işte böyle geri döndü. Bu nedenle bakan, "ulusal mirasın güvenliği ve Fas'taki kültürel varlıkların yasa dışı ticaretine karşı mücadele, yürüttüğümüz kültür politikasının öncelikli konusunu oluşturuyor ve bugünkü toplantımız buna tanıklık ediyor" diye ısrar ediyor. Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği temsilcisi ise, bu fosilleşmiş timsah kafatasının bulunmasını, kültürel ve tarihi öneme sahip nesnelerin korunmasına ve korunmasına gösterilen ilginin somut bir örneği olarak nitelendirdi. “Bu aynı zamanda ülkelerimizin güvenlik kurumları arasındaki güçlü işbirliğini de gösteriyor.

Ve bu fosilin kendi ülkesine ve ait olduğu topraklara geri dönmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Kendisi, "ABD'nin tarihi eserlerin korunmasına büyük önem verdiğini ve Fas hükümetinin kültürel koruma konusundaki kararlılığımızı paylaşma konusundaki işbirliğini takdir ediyoruz" diye ekledi. Fas'taki Fransız Enstitüleri genel müdürü ise Fransa'nın bu tür operasyonlara verdiği desteği, dolayısıyla 1970 UNESCO Sözleşmesi'ne saygı gösterdiğini hatırlattı. ve Avrupalıların kültürel malların yasa dışı ticaretine karşı mücadele etmesi.

Çünkü bu bela, insanları herkesin erişebilmesi gereken bir mirastan mahrum bırakıyor. Arkeolojik yağma konusu, özellikle Akdeniz çevresinde ortaya çıkan çatışmalar nedeniyle son yıllarda daha da ciddi hale gelen, bilimsel araştırmaları ciddi şekilde cezalandıran ve 'jeolojik ve insanlık tarihi' hakkında temel verileri sağlayabilecek yatakların tamamının yok edilmesi nedeniyle küresel bir olgudur. bölge'. Bu operasyonun, Kültür Bakanlığı'nın ülkemiz dışında bulunan tüm paleontolojik zenginliklerimizin geri getirilmesine yönelik çalışmalarının bir parçası olduğunu lütfen unutmayın. Bu iadenin, kültürel varlıkların ithalatını, ihracatını ve yasadışı mülkiyetini yasaklamak ve önlemek için alınacak önlemlere ilişkin 1970 UNESCO Sözleşmesinin uygulanmasının bir parçası olduğunu ve aynı zamanda Fas ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ikili işbirliği çerçevesinde olduğunu bilerek; Amerika Devletleri, özellikle 14 Ocak 2021'de Rabat'ta imzalanan Fas kültürel mirasının korunmasına yönelik Mutabakat Zaptı. Böylece Fas, ulusal mirasını korumak amacıyla 2021 yılı boyunca, Krallığın güneyindeki bölgelere ve Fas'a ait çok önemli bir dizi jeolojik, arkeolojik ve etnografik mirasın 25.000 parçasını geri kazanmayı başardı. Anti-Atlas ve tarih öncesinden kalma.

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *