+90 506 140 14 04  
Üç dinozor fosili ABD tarafından Fas'a iade edildi

Üç dinozor fosili ABD tarafından Fas'a iade edildi

ABD tarafından Fas'a iade edilen üç dinozor fosili, Perşembe günü Rabat'taki Muhammed VI Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi'nde Gençlik, Kültür ve İletişim Bakanı Mohammed Mehdi Bensaid başkanlığında düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Fas Büyükelçisi Puneet Talwar'ın da katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantı kapsamında, fosillerin restitüsyonu konusunda uzmanlara yönelik düzenlenen eğitim semineri sonunda Fas'a Oued Zem-Khouribga bölgesinden Messosuraus'un kafatası eksiksiz olarak iade edildi. , Khouribga'dan bir Basilosaurid Deniz Memelisinin sol ve sağ üst çenelerinin ön kısmı ve bir Saghacetus balinasından geldiği varsayılan bir deniz memelisi-omurgası.

Bu vesileyle yaptığı konuşmada Bensaid, bir yıldan fazla bir süre önce ABD tarafından bir timsah kafatası fosilinin iadesini hatırlattı ve bu yeni iadenin Ocak 2020'de Fas ile ABD arasında imzalanan Mutabakat Zaptı'nın bir parçası olduğuna dikkat çekti. Kültür varlıklarının yasadışı ticaretine karşı mücadele etmek için.

Fas'ın birkaç yıldır kültürel varlıklarını restore etme ve tanıtma çabalarına olan kararlı bağlılığını vurguladıktan sonra Bensaid, Krallığın yetkin insan kaynaklarını ayırmanın ve bu alanda eğitim ile uzmanlık ve bilgi alışverişini teşvik etmenin gerekli olduğunu düşündüğünü belirtti. Bu bağlamda Krallık ile ABD arasında bu alanda iş birliği yapılıyor.

Ayrıca Fas'ta yaşanan şiddetli depremin ardından Kraliyet Yüksek Talimatı üzerine Gençlik, Kültür ve İletişim Bakanlığı'nın afet bölgelerindeki kültür varlıklarını korumak amacıyla yetkili yerel makamlarla temasa geçtiğini belirtti. Ve "Bugünkü eğitim, bakanlığın kültür varlıklarının korunmasına yönelik yürüttüğü çalışmaların bir parçası" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Fas Büyükelçisi bir konuşmasında, "Fas'ın çeşitli kültürel mirasını korumaya yönelik ortak kararlılığımızı göstermek için bugün size katılmak bir onurdur" dedi.

Büyükelçi, "2021'de Fas ve ABD, kültürel varlıkların korunması ve muhafazası için bir ortaklık imzaladı" diye hatırlatarak, bu ortaklığın "iki ülkedeki kolluk kuvvetlerinden sorumlu olanların buluşmasına, uzmanlıklarını paylaşmasına ve yeni tanımlamalar yapmasına olanak sağladığını" belirtti. kültürel varlıkların yasa dışı ticaretiyle mücadele amacıyla işbirliği fırsatları.

"Kültürel mirasın korunması, ulusal kimlik ve tarih için gereklidir" diyen Bay Talwar, birçok turistin mimariye, sanata ve kültüre hayran kaldığı Fas için kültürel mirasın oynadığı önemli rolün altını çizdi.

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *