+90 506 140 14 04  
Geciken Yağmurlar ve Tarım Stres

Geciken Yağmurlar ve Tarım Stres

Geciken yağmurlar:

En iyi ihtimalle bu yıl ortalama bir tarım sezonu

Yağışların gecikmesi tarım dünyasını strese sokuyor. Normalde tüm tarım sezonu için belirleyici olan sonbahar yağmurları orada değildi. Bu da toprağın kurumasını daha da kötüleştirdi. Etki, bitki örtüsü eksikliği nedeniyle hayret verici fiyatlara karma yem kullanan hayvancılık çiftlikleri için de aynı derecede önemli. Uzmanlar en iyi ihtimalle tarım sezonunun ortalama geçeceğini tahmin ediyor.

Tarım dünyası için zor zamanlar. Yağışların gecikmesi ve ülkenin hemen hemen tüm tarım alanlarını etkileyen soğuk hava, çiftçilerin karamsarlığını artırıyor ve bu yıl tarım kampanyalarının kötü geçeceğine işaret ediyor. Tarım uzmanı Abdelmoumen Guennouni, "Le Matin" gazetesine "Dürüst olmak gerekirse, mevcut tarım sezonu konusunda oldukça şüpheliyim" dedi. Aslında, tarım kampanyasının sorunsuz ilerlemesi için normalde farklı yağmur döngülerinden geçmesi gerektiğini açıklıyor: sonbahar yağışları, kış yağışları ve ilkbahar yağmurları.

Normal yıllarda, diye devam ediyor Guennouni, sonbahar yağışlı döngüsü Eylül-Ekim ayları arasındaki dönemi kapsar ve normalde yoğun yağışlarla karakterize edilir. Bu, toprağın su rezervlerini büyük bir derinlikte optimize etme avantajına sahiptir. Ancak neredeyse beş yıl üst üste yaşanan kuraklık nedeniyle topraklar su içeriğini tamamen kaybetti. Bu da bu yıl ekim işini zorlaştırdı. “Derin rezervlerin, sonbahar döngüsünün neredeyse tamamını kapsadığı için tahılların büyümesi için hayati önem taşıdığını belirtmeliyim. Normal bir yılda kış ve ilkbaharın yağışlı döngüleri, kırsal kesimde toprak nemini korumaya yardımcı olur. Bu nedenle sonbahar yağmur döngüsü tarım sezonu için belirleyicidir. Bu yıl durum böyle değildi. Önümüzdeki günlerde yağışlar geri dönse bile toprak rezervlerini rehabilite etmeye yetmeyecek. Sonuç olarak, en iyi ihtimalle bu yıl ortalama bir kampanya yürüteceğiz" diye açıklıyor tarım uzmanı.

Yağmurların gecikmesi aynı zamanda bitki örtüsü ve mera yenilenmesi üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir. “Hayvanlarını evde tutmayı tercih eden en cesur yetiştiriciler, bugün yağmurlardaki bu gecikmenin bedelini çok yüksek fiyatlara karma yem satın alarak ödüyorlar. Bu da tüketici fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacak” diye uyarıyor Guennouni. Aynı şekilde, uzman, su kaynakları üzerindeki etkinin artık gösterilmesine gerek olmadığını da ekliyor. Barajların doluluk oranlarının şu anda endişe verici seviyelere yakın olması da bunu gösteriyor. Tarım uzmanı şöyle açıklıyor: "Diğerlerinin yanı sıra, Zaouiat Cheikh ile Ouawmana arasında yer alan ve stokunun neredeyse %90'ını kaybeden Ahmed El Hansali barajını örnek verebilirim." En son hava durumu tahminlerinin önümüzdeki 10 gün boyunca şiddetli yağış öngörmediğini unutmayın.

bu yazıya yapılan yorumlar

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *